Tun Fatimah srikandi Melayu - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Melayu, 2021)
Tun Fatimah perempuan Melayu yang menjunjung tinggi adat dan budaya. Berperibadi lembut dan sopan, tetapi keras dalam melawan. Yang menjaga maruah diri, bangsa, dan agama dengan darah. Tidak gentar pada lelaki yang tamak kuasa, tidak undur pada penjajah Portugis yang durjana. Sekali melangkah, mundur tidak sesekali. Inilah kisah Tun Fatimah Srikandi Melayu