Menyingkap rahsia, merungkai mitos peteri kesenian terapi trdisional - Lim, Swee Tin; Mohd Sulhie Yusuf (Penerbit UMK, Universiti Malaysia Kelantan, 2019)
Jelaslah bahawa keberadaan bermacam-macam 'makhluk halus'. Penggunaan berbagai-bagai jenis mantera dan dekorasi yang khas dalam upacara Main Peteri menjadikan ia seolah-olah sangat mistik sifatnya. Persembahannya diselubungi ketakutan, dengan persekitaran yang kadang- kadang serba menggerunkan. Segala gembar-gembur masyarakat selama ini yang banyak menyelubungi keseniaan dan kaedah pengubatan ini hanyalah mitos.