Abu Jahal cerdik tetapi engkar - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2017)
Nama sebenar abu Jahal adalah Amr bin Hisyam Al Makkhzuniy. Abu Jahal bermaksud "Bapa Kebodohan", ini kerana beliau tidak dapat membezakan antara yang baik dan yang buruk serta antara yang zahir dan yang batil. Permusuhannya yang amat keras terhadap kaum muslim membuat ramai kaum muslimin merasa takut dan berharap segera diizinkan untuk hijrah ke madinah. Beliau sentiasa menganiaya dan menyeksa kaum muslimin. Abu Jahal termasuk golongan orang yang paling kejam dalam mengganggu Nabi Muhammad s.a.w dalam kalangan kaum musyrikin Quraisy.