Panglima Ismail pahlawan Kedah - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Melayu, 2021)
Penghasilan novel ini bertujuan memperkenalkan kepada masyarakat mengenai sejarah kehidupan salah seorang tokoh besar pahlawan Melayu yang sekian lama terpendam dalam lipatan sejarah empayar negeri Kedah iaitu Dato' Seri Paduka Raja Laksamana Wan Ismail bin Wan Muhammad Long atau dikenali sebagai Panglima Ismail. Pengorbanannya dalam mempertahankan kedaulatan Kedah daripada ancaman penjajahan asing seperti Sukhothai dan Inggeris serta jasanya membangunkan Kedah sepanjang era 1800-an begitu besar... Hasil perjuangannya, ilmu dan seni peperangan asal negeri Kedah iaitu Silat Cekak dapat diwarisi oleh orang Melayu sehingga kini.