Ashaari Muhammad perjuangan belum selesa - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2017)
Dalam berdakwah di seluruh dunia, Ashaari Muhammad bertemu dengan ramai tokoh-tokoh daripada pelbagai golongan masyarakat, antaranya ialah mahasiswa, pedagang, petani, golongan politik, kalangan pemerintahan, ulama, cendekiawan dan sebagainya. Beliau dijadikan tempat untuk bertanya dan meminta nasihat. Antara yang datang adalah menteri, calon presiden yang kemudian jadi presiden, korporat, ulama, keluarga presiden, keluarga raja, rektor universiti, doktor, tokoh-tokoh negara, jeneral tentera dan polis, artis dan lain-lain baik yang menganut agam Islam ataupun yang bukan Islam.