Cabaran seorang Rasul kisah dari wahyu pertama sehingga dakwah terbuka - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2020)
Selepas menerima wahyu pertama, Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam memulakan dakwahnya, menyeru manusia kembali ke jalan yang benar. Namun, Baginda mendapat tentangan yang hebat daripada kaumnya sendiri. Inilah kisah bagaimana Baginda menghadapi segala cabaran itu.