Hijrah seorang Rasul kisah hijrah ke Madinah sehingga tertubuhnya kerajaan Islam yang pertama - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2020)
Pada ketika ini, Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam mula merancang untuk berhijrah ke Madinah. Namun ia bukan tugas mudah. Kaum kafir Quraisy sentiasa mencari ruang untuk menggagalkan rancangan Baginda. Sehinggalah pada akhirnya Baginda tiba di Madinah dan berjaya menubuhkan sebuah negara Isalam yang pertama di sana. Inilah kisah hijrah seoarang rasul.