Hikayat Hang Tuah MANUSKRIP TERAWAL, TAHUN 1758 - Muhammad Haji Salleh (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Hikayat Hang Tuah versi Cod. Or. 1762 Leiden ialah sebuah teks yang canggih naratifnya. Versi ini bertarikh 1758 bersamaan 1172 H, dan dianggap yang tertua dalam simpanan mana-mana perpustakaan di seluruh dunia. Hikayat ini membentangkan sebuah kanvas ceritera yang lebar tentang cara berfikir, nilai-nilai, hubungan antara manusia dan antarabangsa pada zaman Melaka dan sebelumnya, dan seterusnya melukiskan seorang wira Melayu, serta pergelutannya secara fizikal dan intelektual. Pada bangsa-bangsa di Nusantara, beliaulah rakyat yang sempurna dan yang telah membawa nama baik, serta kejayaan negerinya ke berbagai-bagai negara yang terkenal pada masa itu, di Timur dan di Barat. Muhammad Haji Salleh telah melakukan alih aksara terhadap manuskrip ini. Beliau berkelulusan sarjana Kesusasteraan Melayu yang banyak menulis esei dan puisi tentang tema dan watak dalam sastera Melayu lama. Sebagai tanda pengiktirafan sumbangan akademik dan kreatif yang luas ini, beliau dianugerahi gelaran Sasterawan Negara Malaysia (1991) dan Tokoh Akademik Negara (2008). Antara karya terbaharu yang dihasilkan oleh beliau, termasuklah Sebuah Lembah Kunamakan Tanah Air (2019), The Genealogy of Kings (2020), Melayu Pulau Pinang (2020) dan Hang Tuah di Lautan Ceritera (2021).