BIOGRAFI SASTERAWAN NEGARA S. OTHMAN KELANTAN : Wajah Perjalanan Seorang Juara - S.M. Zakir (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Biografi Sasterawan Negara S. Othman Kelantan: Wajah Perjalanan Seorang Juara disusun dan ditulis oleh anak beliau sendiri iaitu S.M. Zakir, yang merupakan biografi pertama mengisahkan riwayat hidup sosok sasterawan yang berasal dari Kelantan ini. Sebahagian cerita dalam biografi ini bersumberkan penceritaan S. Othman Kelantan kepada anaknya sendiri, terutama cerita tentang salasilah keluarga dan kisah zaman kanak-kanak beliau. Menurut S.M. Zakir, menulis sebuah karya biografi untuk sosok ayahnya sendiri, merupakan suatu hal yang sukar kerana "betapa seorang anak mengetahui amat sedikit mengenai ayahnya".