LAKARAN BUDAYA DALAM PUISI MUHAMMAD HAJI SALLEH - Muhammad Irfan Nyia Abdullah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Lakaran Budaya dalam Puisi Muhammad Haji Salleh memaparkan lakaran budaya yang terdapat dalam karya puisi Sasterawan Negara, Muhammad Haji Salleh dari tahun 1974 hingga 2008. Perantauan Muhammad Haji Salleh yang menjangkau tempoh satu pertiga usia beliau telah menemukan beliau dengan pelbagai peristiwa, pengalaman dan budaya bangsa dunia yang amat bernilai digarap dan dilakar beliau menjadi puisi indah yang akhirnya menjadi naratif bervariasi serta bervisi untuk tatapan khalayak pembaca. Perbicaraan yang berkisar kepada tema manusia dengan manusia mencakupi budaya perubahan pemikiran, budaya ilmu dan budaya kerja ying menjadi asas utama kepada ketamadunan serta kejayaan sesuatu bangsa dunia. Puisi Muhammad Haji Salleh mengajak khalayak pembaca mengamatkan budaya perubahan pemikiran agar mampu bersaing di persada dunia. Bangsa Malaysia perlu melepaskan pemikiran lama yang tidak menguntungkan, sentiasa berfikiran positif dan berupaya memecah tembok penghalang untuk maju setanding bangsa dunia lain.