Perang anjing suruhan darurat dan kekalahan Komunis di Malaya 1948-60 - Barber, Noel 1909- (Siri pencerahan Selangor, 2020)
Perang Anjing Suruhan: Darurat dan Kekalahan Komunis di Malaya, 1948-60 merupakan sebuah garapan sejarah yang menceritakan kisah keberanian penduduk Malaya dan pihak British melawan gerila Komunis menerusi pengalaman peribadi penulis sewaktu zaman Darurat. Turut dimuatkan dalam pengisahan ini adalah naratif naik dan jatuhnya kepimpinan gerila komunis di Malaya. Istilah "Anjing Suruhan" atau dalam judul asalnya "Running Dog", berusul-asal daripada gelaran yang diberikan oleh gerila Komunis kepada penduduk Malaya yang setia kepada British. Penulis menghujahkan bahawa perang sewaktu darurat tersebut dimenangi menerusi strategi yang tidak lazim, yakni menukar taktik dari "perang ketenteraan" kepada "perang saudara", dengan membiarkan rakyat awam bagi mengetuai operasi counterinsurgency yang memberi tumpuan kepada keselamatan penduduk awam terutamanya. Natijah daripada strategi ini telah menyaksikan jumlah penglibatan orang awam dalam pasukan polis semakin meningkat naik. Penulis turut berpandangan bahawa dengan mengguna pakai strategi "perang saudara", usaha pemulihan (rehabilitation) rakyat yang terlihat dalam gerila untuk kembali menjadi warga yang patuh dapat dijalankan dengan baik. Buku ini merupakan sebuah bacaan yang baik untuk memahami strategi "perang saudara" dalam melawan dan mematahkan serangan gerila Komunis.