Uthmaniyah di hujung jari - Amir Asyraf Alwi (Patriots Publishing, 2020)
"Cuba menakluki Baghdad itu adalah jauh lebih indah daripada Baghdad itu sendiri." - Sultan Murad IV Bermula daripada segerombolan pelarian perang yang nomadik, mereka mendaki hierarki menjadi sebuah kerajaan beylik yang kecil, hinggalah berjaya meletakkan pusat mereka di antara Eropah dengan Asia, sekali gus bangkit sebagai salah satu kuasa dunia yang terpenting di Eropah Timur. Bangsa ini mungkin menjengkelkan tetapi bangsa ini bangsa yang tidak takut kalah. Bayangkan bagaimana keadaan Eropah hari ini jika Uthmaniyah tidak pernah berdiri di Anatolia. Eropah hanya lebih "bertamadun" setelah munculnya kerajaan Islam tunggal di rantau mereka itu. Malahan sayap mereka tidak hanya terhad di Eropah semata-mata. Mereka pernah menundukkan Amerika Syarikat tanpa perlu bertempur di Afrika Utara. Mereka pernah menyumbang senjata, kekuatan dan ilmu di Aceh. Mereka dianggap sebagai wira tidak didendang di Ireland. Naskhah ini mengumpulkan himpunan bahan bacaan yang terbaik untuk dipelajari bersama-sama tanpa prejudis. Uthmaniyah adalah sebuah entiti yang sewajarnya diberi kredit dari segi pencapaian dan sumbangan terhadap dunia Islam. Namun, patut dikritik di atas apa jua kesilapan dan kezaliman yang dilakukan kerana selepas Rasulullah SAW meninggalkan umatnya di dunia ini, sudah tiada lagi pemimpin Islam yang sempurna. "Jika dunia ini diperintah oleh satu kuasa tunggal, nescaya ibu kotanya berada di Istanbul." - Napoleon Bonaparte