Hamzah Abdul Mutalib syuhada Uhud - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2021)
Hamzah bin Abdul Mutalib, bapa saudara Rasulullah SAW ini terkenal dalam kalangan masyarakat Quraisy Mekah dengan ketangkasannya bermain pedang dan berkuda. Nama Hamzah semakin bersinar apabila dia berjaya membunuh seekor singa ketika berburu. Penduduk Mekah semakin mengaguminya sehingga dia digelar sebagai Sang Pemburu Singa. Hamzah kemudiannya menjadi pahlawan Perang Badar dan mendapat gelaran singa Allah dan rasulnya. Dia akhirnya syahid dalam Perang Uhud dan mendapat gelaran paling mulia iaitu Penghulu Para Syuhada.