Membongkar misteri pembinaan Piramid teori alien & banjir besar Nabi Nuh - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2020)
Misteri siapakah yang membina piramid masih menjadi perdebatan para sejarawan dan ahli arkeologi walaupun pelbagai penggalian dan kajian pakar telah dijalankan oleh pelbagai pertubuhan, universiti dan pakar-pakar perseorangan. Menyelusuri misteri bagaimana piramid dibina memang menarik. Persoalan itu didasari pada beratnya pekerjaan membawa bebatuan di gurun, dan minimumnya teknologi pembantunya. Batu yang diperlukan juga dalam jumlah yang besar, sementara alat canggih untuk mengangkutnya melawati gurun pasir belum ada pada zaman Mesir Purba. Dari berbagai penelitian sebelumnya, para arkeologi telah lama mengetahui bahawa bebatuan tersebut dibawa sejauh lapan batu dari Giza ke sebuah tempat yang bernama Tura. sementara bahan granit digali dari jarak lebih dari 500 batu. Adapun cara bagaimana bahan-bahan ini diangkut, masih menjadi perdebatan dalaam kalangan ilmuwan.