Membongkar rahsia Iskandar bukanlah Zulqarnain Cyrus the great-kajian raja paling hampir menyerupainya - Afareez Abd Razak Al-Hafiz; Muhammad Syukri Abd Hamid (Hijjaz Records Publishing, 2020)
Sudah tiba masanya, ilmu dan pengetahuan diperalat untuk memperbetul naratif yang telah dimanipulasi sekian lama. Siapa itu susuk Iskandar yang disebut sebagai Alexander The Great? Siapa itu Zulqarnain yang disebut dalam al-Quran? Apakah kehebatan Zulqarnain hingga kisahnya direkodkan dalam al-Quran? Siapa pula susuk Cyrus the Great? Apakah kehebatan Cyrus the Great melangkaui kehebatan Alexander The Great? Mungkinkah susuk yang digelar sebagai Zulqarnain dalam al-Quran itu bukan Iskandar? Siapakah raja yang membantu kaum yang diganggu Yakjuj Makjuj? Sudah berkurun dihegomoni kononnya Iskandar (Alexander the Great) adalah Zulqarnain iaitu watak Qurani. Adakah Alexander The Great hebat dalam sejarah? Ya. Adakah beliau sesuai disandarkan dengan gelaran Zulqarnain? Tidak. Bahkan terdapat tokoh lain yang lebih sesuai disandarkan dengan gelaran itu. Berbekalkan kajian berdasarkan kepelbagaian sumber, buku ini mempersembahakan perbincangan dengan hujah munasabah menjelaskan tokoh yang yang lebih sesuai disandarkan dengan gelaran Zulqarnain.