Jose Rizal Melayu agung - Quirino, Carlos (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2021)
30 Disember 1896, sepasukan perajurit Filipina berbaris untuk memenuhi perintah menembak mati Jose Rizal. Di belakang mereka, sepasukan serdadu Sepanyol bersedia untuk menembak mereka pula kalau mereka membantah. Dosa Jose Rizal: Menjadi penulis menentang penjajahan Sepanyol. Doktor memeriksa nadi Jose sebelum ditembak, ternyata normal, tiada gentar, tiada debar. Pahlawan itu gugur dengan kalimat terakhir yang dipinjam dari Yesus Kristus: Consummatum est. Sempurna sudah! Nama Jose Rizal harum ke seluruh dunia. Kisah hidupnya dirangkum oleh Carlos Quirino dalam karya yang memenangi Sayembara Biografi Komanwel tahun 1938.