Gelagat & ragam orang Melayu - Swettenham, Frank Athelstane Sir 1850-1946 (Siri Pencerahan Selangor, 2022)
Buku ini bukanlah kisah kembara, ataupun mudah kata, catatan pengalaman sang kelana di sebuah negara asing. Buku ini ialah serangkaian pemerihalan suasana di Tanah Melayu dan gelagat orang Melayu nukilan seseorang yang telah meluangkan masa terbaik hidupnya dalam kehidupan manusia yang cuba dia ceriterakan.