Fatimah Az Zahra - Abdul Latip Talib (Novel sejarah Islam, 2021)
Kelahirannya saat ayahanda dan bonda tercinta dipulau dan disisihkan masyarakat. Hanya kerana ayahandanya mahu menarik masyarakat dari lembah kehinaan menuju cahaya Ilahi. Terpesona dengan kecantikkan dan aroma syurga, beliau digelar az-Zahra oleh ayahandanya. Beliaulah puteri bongsu Nabi Muhammad SAW dan Khadijah binti Khuwalid. Saat masyarakat jahiliah masih merendahkan kedudukan wanita dan membunuh bayi perempuan, Fatimah ditatang bagai minyak yang penuh. Pemergian bonda tercinta saat Fatimah baru mengenal dunia, Nabi Muhammad SAW sentiasa ada dengan Fatimah. Beliau yang dibesarkan tidak pernah berasa senang, cukup bersederhana dalam segala perkara, dinikahkan dengan Ali bin Abi Talib, yang juga hidup dalam serba kekurangan. Bukan kekayaan dunia yang dicari, tetapi kekayaan dan kebahagiaan akhirat. Pasangan yang memendam rasa cinta sesama sendiri, dinikahkan Nabi Muhammad SAW di dunia dan disatukan Allah SWT di langit. Indahnya kuasa cinta mereka. Solehahnya beliau mencintai ayah dan suaminya. Tidak pernah merungut dan berkasar pada suami. Suami dimuliakan dan dihormati. Melahirkan pewaris keturunan nabi, yang turut menjadi pemuda-pemuda syurga. Pemergian ayahanda tercinta, menarik separuh nyawanya, namun senyuman terukir indah apabila diketahui bakal menyusul pula. Mulianya beliau, di antara empat wanita yang dijanjikan syurga. Pemimpin wanita di dunia dan penghuni syurga paling utama.