Zainab Al-Ghazali tokoh aspirasi muslimah - Abdul Latip Talib (Novel sejarah Islam, 2022)
Zainab al-Ghazali merupakan pengasas Persatuan Wanita Islam ('Jama'at al-Sayyidat al-Muslimat') di Mesir. Misi perjuangan beliau adalah untuk memberi dan menyebarkan kefahaman Islam dalam pemikiran wanita, mendidik wanita mengenai hak-hak dan tanggungjawab mereka serta membawa perubahan dalam masyarakat yang berpandukan kepada ajaran al-Quran dan sunnah Rasulullah SWT. Sejarah penahanan Zainab al-Ghazali bermula pada 20 Ogos 1965, ketika beliau berusia 44 tahun. Beliau dipenjarakan dan diseksa dengan kejam. Namun wanita cekal ini tabah mengahrungi ujian demi ujian kerana percaya beliau berada di landasan yang benar. Pada tahun 1971, Zainab al-Ghazali akhirnya dibebaskan dari penjara selepas Presiden Jamal Abdul Nasser meninggal dunia dan Anwar Sadat mengambil alih tampuk pemerintahan. Kepakaran ilmu dan keberanian Zainab al-Ghazali dalam perjuangannya telah menyumbang kepada pembangunan dakwah Islam di Mesir. Kisah Zainab al-Ghazali harus dijadikan panduan dan pedoman dalam pembentukan jati diri khususnya kaum Muslimah.