Umar Al-Khattab pemisah kebenaran dan batil - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2019)
Umar Al-Khattab dilahirkan 42 tahun sebelum hijrah. Usianya 12 tahun lebih muda daripada Rasulullah SAW. Pada mulanya beliau antara orang Quraisy yang paling keras memusuhi Rasulullah SAW. Tetapi ketika berusia 35 tahun, beliau mendapat hidayah lalu terus memeluk Islam. Selepas memeluk Islam, hatinya yang keras itu digunakannya bagimembela Rasulullah SAW dan Islam. Sifat berani dan kegagahannya digunakan bagi menentang mereka yang memusuhi Baginda sehingga mendapat gelaran al-Faruq yang bermaksud orang yang berani menyatakan kebenaran.