Tasjil Anis Salatin rahsia agung Johor - Farahana Shuhaimi; Tuan Muda Selat (Patriots Publishing, 2022)
Sebuah penulisan kesinambungan sejarah bangsa Melayu dari Melaka hingga ke sejarah bangsa Melayu di Johor. Buku ini menjawab tanda tanya bangsa Melayu hari ini apakah bangsanya tidak berbuat apa-apa setelah kejatuhan kota melaka. Bangsa Melayu telah berjaya mencuci arang yang dicoreng di muka nenek moyang mereka apabila berjaya mengusir Portugis dari kota Melaka. Hasil daripada strategi "membunuh dengan pisau pinjaman" Johor berjaya menggunakan meriam dan kapal Belanda yang sebelumnya mengalami kekalahan berturut-turut kepada Portugis. Tentera kesultanan Johor dengan lengan terkulai memanjat tembok kota dan mengamuk menghapuskan tentera Portugis yang masih bertahan. Seterusnya, mereka berjaya membalas dendam semula ke atas kejatuhan Melaka puluhan tahun yang lalu dan dendam bangsa Melayu terbalas. Kisah yang diceritakan hanya seperca daripada sejarah keagungan Johor, yang merupakan pewaris keagungan Melaka. Lebih banyak lagi helaian-helaian sejarah agung menunggu masa untuk dibaca oleh anak bangsa dalam Tasjil Anis Salatin: Rahsia Agung Johor.