APA YANG ANDA PERLU KETAHUI TENTANG - Wan Suriana Wan Ab Rahman (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2017)
Talasemia ialah sejenis penyakit keturunan yang melibatkan sel darah merah. Penyakit ini diwarisi daripada ibu atau bapa kepada anak melalui gen dan sering ditemui dalam kalangan masyarakat di Malaysia. Penyakit ini lebih mudah dicegah daripada dirawat. Walaupun kaedah rawatan terkini mampu memberikan sinar harapan kepada pesakit untuk sembuh, keberkesanannya tidak dipraktikkan secara meluas. Kekangan ini disebabkan kos yang tinggi dan kaedah rawatan yang sukar dilakukan, terutamanya yang melibatkan pemindahan sumsum tulang.