Zinnirah srikandi buta yang celik - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2021)
Perang, menjadikan seorang gadis kecil dewasa sebelum usia. Kehidupan warna-warni bersama keluarga tecinta lenyap tiba-tiba. Beliau yang baru mengenal dunia, menjadi mangsa kekejaman dewasa. Zinnirah, hidupnya penuh pancaroba. Seperti hari sentiasa akan suram tanpa cahaya. Hidupnya lebih hina daripada haiwan. Didagang tanpa kemanusiaan. Bertuankan pula Umar Al-Khatab, seorang Bani Quraisy yang pernah suatu ketika sangat membenci dan menentang Islam. Hidupnya tanpa tujuan berubah sepenuhnya apabila sirna Islam menyuluh. Pengislaman yang akhirnya terbongkar menambah api kemarahan Umar Al-Khatab. Tidak menyerah dan rela syahid, beliau kehilangan sepasang nikmat dunia. Hebatnya beliau, salah satu nikmat pancaindera ditarik, pandangannya gelap. Namun hidupnya lebih terang menerangi segala-galanya.