Sejarah Selangor 1766-1939 - Gullick, J.M. (John Michael) (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2022)
Buku ini menawarkan periwayatan sejarah Selangor bermula dari penubuhan negeri pada tahun 1766 sehingga tahun 1939 yang disimpulkan sebagai pengakhiran zaman praperang. Sejarah ini merangkumi sudut kehidupan di Selangor yang rencam antaranya pemerintahan negeri Melayu, pergelutan kuasa yang tercetus, kegiatan perlombongan, pertanian dan perladangan, perang saudara Selangor, campur tangan penjajah British, kemajuan negeri serta pelbagai lagi. Bab-bab akhir buku ini membincangkan masa hadapan kerajaan Melayu dan kedudukan Selangor dalam Negeri-negeri Melayu Bersekutu sebelum terbentuknya gagasan Persekutuan Tanah Melayu.