Perang Dunia Kedua - Taylor, A. J. P. (Alan John Percivale) (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2022)
Bilakah Perang Dunia Kedua bermula? Ramai sejarawan yang cenderung menganggap Eropah sebagai pusat dunia menyarankan 1 September 1939 sebagai tanggalnya. Ia berlangsung di tiga perairan (Mediteranean, Atlantik dan Pasifik) dan di empat kempen darat utama (Rusia, Afrika Utara dan Mediteranean, barat Eropah dan Timur Jauh). Setiap peperangan ini mempunyai bentuk berbeza dan para sejarawan sentiasa menanggapinya dari sudut pandang tersendiri. Berbeza dengan Perang Dunia Pertama, bahang Perang Dunia Kedua turut melarat sehingga ke Tanah Melayu melalui gerbang Asia Tenggara di Singapura. Buku yang dikarang oleh A.J.P. Taylor selama lebih tiga dekad ini menyediakan maklumat bermanfaat bagi memahami punca dan keberlangsungan perang yang pendek tapi memakan nyawa kira-kira 17 juta manusia ini.