تفسير موضوعي سوعاي = Tafsir Mawdu'i SUNGAI - Zulkifli Mohd Yusoff Dato'; Zaini Ujang Dato' Seri, Ir (Akademi Jawi Malaysia, 2023)
Buku ini dirangka dan ditulis kerana menyedari betapa banyak ayat al-Qur'än dan hadith Nabi Muhammad & menyebut tentang sumber air, terutamanya sungai. Namun demikian, jarang dibicarakan tentang sungai daripada perspektif al-Qur'än dan hadith dalam menangani perkembangan masyarakat, melentur aktivisme alam sekitar atau mencorakkan majlis ilmu di serata dunia. Tafsir mawdu'i atau bertema adalah kaedah penulisan yang cuba mengumpulkan ayat-ayat al-Qur'an dalam tema yang sama untuk dikaji, kemudian difahami supaya mudah dihayati dan dilaksanakan sepanjang hayat. Dalam sejarah perkembangan ilmu tafsir al-Qur'ãn, pemahaman dalam tema-tema utama - khususnya berkaitan dengan hal ehwal perundangan dan aspek kehidupan lain memudahkan proses rujukan, pengajaran dan penghayatan. Ini melibatkan kepakaran disiplin ilmu pengajian al-Qur'an dan disiplin ilmu sesuatu tema yang dibicarakan. Ini sesuai dengan pengertian mawdu'i yang bermaksud masalah pokok atau isi pembicaraan yang berkaitan dengan aspek-aspek kehidupan manusia, khususnya yang relevan dengan suasana semasa yang terkandung dalam al-Qur'än.