Amalan ketika mengandung & setelah bersalin serta panduan menamakan bayi - Abu Afiqah (Darul Nu'man, 1996)
Mengandung atau kehamilan merupakan harapan dan impian sesebuah perkahwinan. Waktu mengandung juga banyak merubah emosi dan fizikal setiap isteri ataupun suami. Oleh sebab itu, banyak amalan-amalan yang harus para suami dan isteri lakukan semasa isteri hamil agar zuriat yang dilahirkan menjadi generasi cemerlang baik di dunia mahupun di akhirat. Ibu yang bijaksana tidak akan mengabaikan kesihatan dirinya. Semasa pantang ia akan mengamalkan berbagai kaedah kesihatan agar tubuhnya sihat dan cergas. Disamping itu ia juga menjaga emosinya agar tidak terganggu ketika proses mengandung dan kelahiran yang akan ditempuhinya. Setelah cahaya mata yang ditunggu-tunggu lahir ke dunia, ibu dan ayahnya akan memberikan nama yang baik untuk anak kesayangan mereka. Buku ini memudahkan suami isteri melakukan amalan semasa isteri mengandung dan menjaga kesihatan ketika pantang, serta memberikan nama pada bayi. Semoga ada manfaatnya untuk kita semua, insyaAllah.