Penyucian kalbu tanda penyakit hati dan penawarnya : terjemahan dah huraian Kitab Matharatu 'l-Qulub karya Imam al-Maulud - Yusuf, Hamza (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2022)
Tiada yang selamat pada Hari Pembalasan, kecuali mereka yang kembali kepada Allah dengan hati yang sejahtera. (Qur'an) Kitab Matharatu `l-Qulub karangan Imam Maulūd adalah antara panduan terbaik bagi mengasuh kesejahteraan hati. Ia membincangkan erti dan punca penyakit hati serta kaedah rawatannya. Antara tanda utama penyakit yang dibincangkan termasuk bakhil, cemburu, benci, sombong dan hawa nafsu yang menghanyutkan manusia daripada jalan yang benar dan menguasai dirinya ketika menjalani kehidupan sehari. Buku ini menghimpunkan huraian ke atas kitab tersebut oleh Syeikh Hamza Yusuf, ulama pertama dari Amerika Syarikat yang menjadi pensyarah universiti tertua di dunia, Universiti Qarawiyin, Maghribi. Punca dan penawar yang dikemukakan Imam Maulūd dihuraikan dengan berkesan oleh Syeikh Hamza, menyingkap cara dan kaedah Islam menangani masalah kerohanian dan kejiwaan serta menerangkan bagaimana umat manusia dapat meraih manfaat daripada segala ajaran ini.