Insurgensi Perang Gerila : Malaya - Rhodesia - Sri Lanka - Rafe Rahmat (Rafely Rahmat, 2020)
Penglibatan Amerika Syarikat melawan insurgensi di Afghanistan telah memakan masa hampir 19 tahun. Sehingga kini masih banyak yang perlu mereka lakukan di Afghanistan, termasuklah menggunakan pasukan polis dalam menentang insurgensi, sebagaimana yang dilakukan oleh British di Malaya enam dekad yang lalu. Menurut angka yang diumumkan oleh Jabatan Pertahanan (US Department of Defense) kos terkumpul yang telah dibelanjakan di Afghanistan sepanjang 2001 hingga 2019 adalah sebanyak US$ 778 billion (RM 3.16 trillion). Amerika Syarikat sememangnya sering kecewa apabila apabila berhadapan dengan konflik yang panjang, iaitu 'long war' menurut definasi mereka. Setelah menjatuhkan rejim Saddam Hussein di Iraq pada tahun 2003, mereka juga tidak menjangka akan terlibat dalam peperangan melawan insurgensi yang panjang sehingga memaksa Jabatan Pertahanan melakukan pembaharuan dalam merangka strategi yang bersesuaian untuk berperang dengan organisasi insurgen ataupun 'non-state actor'. Lt Kol John Nagl, Tentera Darat AS adalah antara orang yang bertanggungjawab menulis semula buku panduan melawan insurgensi untuk kegunaan pasukan Tentera Darat dan Kor Marin, Amerika Syarikat. John Nagl selain banyak merujuk kepada pakar-pakar teori perang gerila seperti David Galula, Mao Zedong dan Sir Robert Thompson, beliau sendiri telah melanjutkan pengajiannya di peringkat DPhil di Universiti Oxford, UK telah melakukan kajian perbandingan memerangi insurgensi di Malaya dan Vietnam. Mengapakah 'Darurat' di Malaya sering dijadikan bahan kajian melawan insurgensi? Sedangkan terdapat beberapa kejayaan organisasi insurgen berjaya ditumpaskan oleh negara-negara lain, seperti 'Pemberontakan Huk' di Filipina pada tahun 1953? British semasa menangani 'Darurat' telah menggunakan strategi tindakan bersepadu antara pasukan keselamatan dan lain-lain agensi awam kerajaan, seperti mana yang disebut oleh Jen Sir Gerald Templer "pertempuran hanya merupakan 25% sahaja dalam memerangi komunis. Selebihnya 75% adalah menyakinkan rakyat untuk berdiri dibelakang (menyokong) kerajaan". Kaedah ini amatlah berbeza dengan pendekatan menghukum 'punitive' ataupun penggunan kekerasan dan kuasa tembakan ke atas insurgen-insurgen. Buku ini membincangkan pendekatan atau kaedah-kaedah yang telah digunakan untuk memerangi insurgen dalam konflik 'long war' di Malaya (12 tahun), Rhodesia (15 tahun) dan Sri Lanka (26 tahun). Kita akan melihat apakah strategi yang telah digunapakai di Malaya masih relevan untuk digunakan di Rhodesia (‪1965-79‬) dan Sri Lanka (‪1983-2009‬) dan apakah persamaan dan perbezaan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh ketiga-tiga negara tersebut.