Naratif wabak dunia dari Athens ke Wuhan - Zulkifli Salleh (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Setelah meninjau wabak yang berlaku dari sebuah negara ke sebuah negara, dari sebuah kota ke sebuah kota, dari Dunia Lama ke Dunia Baharu, dan dari satu zaman ke satu zaman, naratif buku ini beralih kepada wabak sezaman, iaitu COVID-19. Pandemik ini merupakan salah satu wabak terburuk yang pernah berlaku di dunia ini, melemahkan sistem penjagaan kesihatan, meruntuhkan pasaran saham dan komoditi, melumpuhkan industri pelancongan, dan menghumbankan dunia ke dalam kemelesetan.