Timur Lenk - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2017)
Timur Lenk merupkan keturunan mongol yang sudah memeluk agama Islam, di mana sisa-sisa kebiadaban dan kekejaman masih melekat kuat. Dia berjaya menakluk Tughluk Temur dan Ilyas Khoja, dan kemudian dia juga melawan Amir Hussain (iparnya sendiri). Dia menggelarkan dirinya sebagai penguasa tunggal di Transoxiana, Jagati dan keturunan Genghis Khan.