Perang Khaibar robohnya benteng Yahudi - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2019)
Kota Khaibar atau benteng Khaibar terletak 150 kilometer dari Madinah merupakan sebuah kubu perlindungan kaum Yahudi yang terbesar meliputi kawasan berbukit dan kawasan pamah. Kawasan berbukit dijadikan kawasan kediaman orang awam dan penempatan anggota tentera. Kawasan pamah pula dijadikan kawasan pertanian dan ternakan. Mereka juga mempunyai sistem saliran air yang teratur. Di dalam Kota Khaibar juga terdapat lapan buah kubu yang besar dan setiap kubu dilingkungi benteng yang kukuh. Tentera Rom sudah beberapa kali cuba hendak menakluki Kota Khaibar tetapi tidak berjaya. Namun akhirnya benteng Khaibar yang kukuh dan berlapis-lapis itu dapat ditembusi tentera Islam. Dengan penaklukan Kota Khaibar dan kawasan sekitarnya maka berakhirlah penguasaan kaum Yahudi di tanah Arab.