Perang Badar pemisah antara hak dan batil - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2019)
Ini adalah sebuah perang yang penting. Kerana pentingnya Perang Badar hingga Nabi Muhammad SAW berdoa, sekiranya merka kalah maka tidak ada lagi manusia yang akan menyembah Allah di muka bumi ini. Perang Badar adalah perang pertama yang dilalui oleh umat Islam. Ia berlaku pada 17 Ramadan tahun ke-2 hijrah bersamaan 17 Mac 624 Masihi. Pasukan Quraisy membuat persiapan yang secukupnya. Jumlah mereka seramai 1300 orang serta dilengkapi dengan tentera berkuda seramai 200 orang dan 600 orang antara mereka memakai baju besi. Walaupun serba kekurangan, ia menjadi pernag yang sangat utama kerana ia adalah perang yang memisahkan antara hak dan yang batil.