DIALEKTOLOGI BAHASA PERIBUMI - Nur Faaizah Md Alam; Santrol Abdullah (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2023)
Dialektologi Bahasa Peribumi menghimpunkan artikel tentang bahasa dan budaya masyarakat peribumi di Malaysia, khususnya orang asli serta suku kaum di Sabah dan Sarawak bagi mendokumentasikan dan melestarikan aspek-aspek bahasa seperti fonologi dan leksikal serta sejarah latar belakang masyarakatnya. Seperti tumbuh-tumbuhan dan hidupan liar mengalami kepupusan, sesetengah bahasa juga mengalami masalah kepupusan. Bahasa yang diancam kepupusan adalah kerana tidak ada orang lagi yang bertutur dalam bahasa berkenaan atau orang tersebut berpindah menggunakan bahasa lain disebabkan oleh arus globalisasi dan mengabaikan bahasa asalnya. Akhirnya, bahasa berkenaan akan pupus. Proses kepupusan sesuatu bahasa akan berlaku selepas sesuatu bahasa itu hanya dituturkan oleh beberapa orang yang sudah lanjut usia. Generasi baharu tidak mempelajari dan mewarisi bahasa kaumnya lagi. Mereka langsung tidak mempedulikannya lagi, apatah lagi mahu menggunakannya. Generasi muda ini akan memilih bahasa utama negaranya yang menjadi bahasa perhubungan luas. Bahasa itu bertaraf bahasa kebangsaan atau bahasa rasmi negara, merangkap bahasa pendidikan kebangsaan, dan bahasa kerja yang mempunyai nilai ekonomi.