Sayyid Qutb pendakwah, pemikir, intelektual - Abdul Latip Talib (Novel sejarah islam, 2019)
Dia adalah salah satu sosok pemikir besar Islam kontemporari pada zaman moden ini ynag memiliki pengaruh yang luias terhadap perkembangan gerakan ISlam dunia. Dia adalah Sayyid Qutb, salah seorang idealog terkemuka Ikhwan Muslimin selepas Hassan al-Banna dan setanding dengan Abu al-A'la al-Maududi (1903-1979) tokoh gerakan Jamaat Islami di Pakistan. Menarik tentang pejuang Islam ini, Sayyid Qutb juga adalah seorang saterawan Arab yang menghasilkan karya-karya sastera dan kritikan sastera. Tidak hairan karya-karya yang di hasilkanya hatta dalam tema Islam, tauhid,perjuangan dan tafsir Al-Quran kaya dengan nilai kesusasteraan Arab yang tinggi. Beliau meninggalkan khazanah ilmu yang amat bernilai. Sebanyak 24 buah buku dalam pelbagai genre selain tulisan berharga dalam akhbar dan majalah. Antara karyanya yang paling di ingati ialah isalah Asywaq (Duri-duri), Tifl min al-Qaryah (Seorang anak Desa), Tafsir 30juzuk Fi Zhilal al-Quran dan Ma'alim fi Thariq (Pentunjuk Jalan). Tokoh luar biasa ini membuktikan bahawa mata pena adalah lebih tajam daripada mata pedang apabila dihukum bunuh oleh rejim Jamal Abdul Nasser kerana bimbangkan pengaruh dan serangan beliau terhadap kerajaan korup Mesir ketika itu. Membaca buku ini, pembaca pasti merasakan semangat jihad asy-Syahid Sayyid Qutb bagaikan meresap masuk kedalam setiap urat dan sendi hingga membakar jiwa pembaca umtuk mengikuti jejak langkah pejuang kebenaran itu.