Ashaari Muhammad pengarang, pemimpin & pendakwah - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Melayu, 2016)
Ashaari Muhamad (30 Oktober 1937 - 13 Mei 2010) merupakan pengasas pertubuhan Al-Arqam yang berpusat di Perkampungan Sungai Penchala, Damansara, Selangor, Malaysia. Beliau dianggap pemimpin Islam yang hebat kerana dapat mengumpul ramai pengikut sejak tahun 1968 hingga 1994. Pada kemuncaknya, beliau dilaporkan memimpin 10,000 pengikut dan menjalankan banyak perniagaan.