Membongkar sejarah Islam di Asia Tengah Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Turmenistan dan Uzbekistan dari zaman kuno hingga nasionalisme - Shamsul Bahriel (Hijjaz Records Publishing, 2019)
Buku ini menceritakan sejarah yang berlaku di wilayah Asia Tengah yang disebut-sebut oleh sesetengah sejarawan sebagai Terra Incognita (wilayah yang tidak dikenali) atau Terra Pericolosa (wilayah yang berbahaya). Sejarahnya bermula dari penguasaan bangsa Parsi/Aria sehinggalah terbentuknya nasionalisme hasil penjajahan Kesatuan Soviet pada abad ke-20. Buku ini menceritakan juga abagaiamana bangsa Parsi, Turki, Arab, Cina, Mongol, Yunani, Rusia mahupun Rom berhubung serta berasimilasi di antara satu sama lain di Asia Tengah. Apa yang penting juga, bagaimana Islam sampai dan diterima oleh penduduk di Asia Tengah yang majoritinya berbangsa Turki.