Rabiatul Adawiyah srikandi yang agung pengabdiannya - Abdul Latip Talib 1954- (Latip Dan Keluarga Enterprise, 2022)
Tiada wanita seindah beliau. Tiada suara semerdu beliau. Anak bongsu dari empat orang adik-beradik, semuanya perempuan, dibesarkan pula dalam keluarga yang mencintai Allah SWT dan rasul melebih segala-galanya. Khabar betapa bayi yang bakal dilahirkan, suci dan terhormat oleh baginda sendiri dalam mimpi ayahnya. Yang dilahirkan dengan nama Umm al-Khair dan dengan pengamatan ayahnya, nama itu ditukar pula kepada Rabiah al-Adawiyah. Siapa sangka, kehidupan sederhana, penuh limpahan kasih sayang tidak berkekalan lama. Hiduplah sebatang kara selepas ibu bapanya meninggal dunia dan tiga orang kakaknya turut menyusul, berbekalkan ajaran keluarga, merantau ke kota Basrah, jauh dari kampung halamannya. Pengalaman hidup mendewasakannya. Kehidupan duniawi hampir melalaikan, beliau bangun dan terus melangkah tanpa berpaling mencari cinta dan reda Allah SWT. Keikhlasan dalam beribadat, hanya mahukan cinta Allah SWT dan kasih sayang dari Nabi Muhammad SAW. Tidak mengharapkan syafaat baginda semata, mengharapkan baginda bahagia apabila menyebut namanya kelak. Yang berjuang dalam beribadat bukan kerana mahukan syurga dan menghindari neraka, tetapi lebih hebat dari itu. Yang hanya mahu memenangi kecintaan kepada-Nya. Harga suatu ibadah itu bukan terletak kepada jumlah, tetapi kepada ikhlas ibadat itu dipersembahkan kepada Allah SWT. Kezuhudan melebihi segala-galanya. Setiap sujud persis seorang pencinta yang melepaskan rindu yang sarat. Yang sentiasa nafasnya berjuang mendapatkan keredaan dan meletakkan Allah SWT paling atas dalam hatinya, melebihi cinta duniawi.