Anak kampung melakar sejarah - Mohammad Shatar Sabran (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Buku Anak Kampung Melakar Sejarah ini merupakan sebuah buku mobikasi yang berdasarkan kepada kisah kehidupan yang telah dilalui oleh penulis Naratif penceritaan yang terkandung di dalam buku ini adalah sejarah kehidupan yang telah ditempuh oleh penulis bermula dari zaman persekolahan sehinggalah ke hari ini. Agenda utama yang ingin diketengabkan oleh buku ini ialah mengubah persepsi dan keyakinan pembaca terhadap faktor kemiskinan dan kesusahan yang sering kali dijadikan sebagai alasan utama untuk tidak mencapai kejayaan dan kecemerlangan dalam kehidupan. Pelbagai strategi dan kaedah mencapai kejayaan dan kecemerlangan telah dikongsikan oleh penulis di dalam buku ini. Selain daripada tips dan strategi mencapai kejayaan, penulis juga turut berkongsi pelbagai kisah menarik sepanjang kehidupan dan kerjaya yang dilalui selama hampir 55 tahun. Adalah diharapkan buku ini dapat memberi suntikan dan motivasi serta inspirasi kepada setiap pembaca untuk mencapai kejayaan dan kecemerlangan hidup pada masa akan datang tanpa mengira latar belakang dan status sosial mereka