Salahudin Al Ayubi pembebas Baitulmuqaddis - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2020)
Novel Sejarah Islam, Salahudin Al Ayubi pembebas Baitulmuqaddis adalah fakta berkenaan pahlawan Islam yang digarap dalam bentuk kreatif. Salahudin merupakan pahlawan Islam yang terbilang kerana berjaya menakluk Jerusalem dan mengikat perjanjian damai dengan tentera Salib. Novel ini menceritakan secara terperinci strategi peperangan yang digunakan oleh Salahudin dan pasukan tenteranya sehingga berjaya menawan pihak musuh dalam setiap peperangan.