Amir Abdul Kadir sang pendamai, wali dan pahlawan - Ahmed Bouyerdene (IBDE Ilham Sdn Bhd, 2020)
Biografi ini menceritakan tentang ahli sufi Algeria yang juga merupakan pejuang kemerdekaan Algeria termasyhur, Amir Abdul Kadir al-Jazairi. Tokoh ini disebut oleh New York TImes sebagai "one of the few great men of the century" serta dipuji oleh Abraham Lincoln dan Paus Pius IX kerana telah menyelamatkan 15,000 penganut Kristian semasa hidup dalam buangan di Damsyik meski pun dia sendiri baru saja bebas daripada penindasan penjajah Perancis.