Hakikat tauhid ahli al-Sunnah wa al-Jamaah - Basri Ibrahim al-Azhari (PTS Publishing House Sendirian Berhad, 2022)
Tauhid adalah salah satu daripada komponen penting yang terdapat dalam pegangan golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah. Ia adalah jalan pertama menuju kepada Allah dan jalan bagi mendapatkan kejayaan di dunia dan akhirat. Ia juga kewajipan pertama yang perlu dilakukan oleh seseorang untuk masuk Islam. Sebahagian ulama menyatakan setiap ayat dalam al-Quran mengandungi, memperakui saksi ataupun menyeru ke arah tauhid. Hal tersebut kerana al-Quran mengandungi perkhabaran tentang Allah, nama-nama, sifat-sifat dan perbuatan-Nya yang juga dikenali dengan nama Tauhid Ilmi Khabari iaitu Tauhid Rububiyah dan Tauhid Asma' wa Sifat. Di samping itu, ia mengandungi seruan ke arah menyembah Allah yang tidak ada sekutu bagi-Nya dan menolak segala sembahan selain daripada Allah SWT, yang juga dikenali dengan nama Tauhid Iradi Talabi atau Tauhid Uluhiyah. Al-Quran juga menceritakan tentang kemuliaan yang Allah anugerahkan kepada ahli tauhid di dunia dan akhirat. Perkara yang dapat memusnahkan tauhid pula ialah syirik. Umat Islam perlu mengetahui supaya mereka tidak terjerumus ke dalamnya. Segelintir umat Islam memahami tauhid dalam erti kata yang salah dengan hanya menumpukannya kepada Tauhid Rububiyah sahaja. Padahal hakikat tauhid yang sebenar tidak begitu. Buku ini menghidangkan hakikat tauhid yang sebenar yang perlu diketahui oleh umat Islam menurut golongan Ahli al-Sunnah wa al-Jamaah. Buku ini amat sesuai untuk dijadikan bahan bacaan masyarakat awam kerana dihidangkan dengan uslub yang mudah difahami.