Kedukaan seorang Rasul - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Islam, 2020)
Pada ketika ini, Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam kehilangan Abu Talib dan Siti Khadijah. Pak cik dan isterinya yang disayangi. Duka Baginda tiada duanya. Kemudian terjadi peristiwa di Taif, dakwah Baginda ditolak di situ. Akhirnya, Allah berikan Israk Mikraj dan khabar gembira daripada Yathrib. Khabar berupa sebuah harapan. Inilah kisah kedukaan Baginda sehingga datangnya khabar gembira.