Tok Guru Nik Aziz pendakwah, pemimpin, ulama - Abdul Latip Talib 1954- (Novel sejarah Melayu, 2021)
" Tok Guru meninggalkan legasi kehidupan yang hidup. Dengan kekuatan ilmu, kefahaman, dan kejelasan matlamat hidup, kehidupannya seolah-olah terarah untuk sentiasa berada di atas sunah yang benar kehidupannya mendidik kita agar memahami bahawa hidup ini sememangnya hanya sementara... Padanya tercerna sifat-sifat mulia seperti zuhud, warak, tawaduk, pemurah, pemaaf, adil, amanah, dan penuh bertanggungjawab."