Profil cinta Rasulullah S.A.W kenal Nabi cinta Nabi - Mohammad Qayum A. Badaruddin (Casamas Resourses Sdn Bhd, 2018)
Kenal Nabi cinta Nabi Kata Mus'ab bin 'Abdullah: Imam Malik apabila menyebut Nabi shollallahu alaihi wasallam, akan berubah warna rupanya dan menundukkan kepala sehingga menyukarkan hal tersebut kepada orang-orang yang duduk bersamanya. Lalu pada suatu hari beliau ditanya mengenai hal berkenaan, maka jawab beliau: "Sekiranya kamu sekalian melihat apa yang aku lihat. nescaya kamu sekalian tidak akan hairan kepada ku terhadap apa yang kamu lihat. Kerana begitu hebatnya Rasulullah Muhammad Saw, ribuan tahun sebelum kelahirannya sudah banyak yang menanti-nantikan nya. Bahkan Nabi Ibrahim As, setelah selesai membuat Kaabah bersama puteranya Nabi Ismail As, maka Nabi Ibrahim berdoa kepada Allah Swt: *Tuhan kami, jadikan lah kami berdua menjadi orang yang patuh kepadaEngkau, danjadikan lah dari keturunan kami umat yangjuga patuh kepada Engkau, dan tunjukkan lah kepada kamijalan, dan ampuni lah kami. Sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat dan Maha Penyayang. Tuhan kami, utus lah untuk mereka seorang Rasul dari golongan mereka yang akan membacakan kepada mereka keterangan-keterangan Engkau dan tnengajarkan Kitab dan kebijaksanaan kepada mereka dan menyucikan mereka. Sesungguhnyo Engkau Maha Kuasa dan Maha Bijaksana: (Surat A1-Baqoroh, ayat 128-129). Bahkan 6 abad sebelum kelahirannya, Nabi Isa bin Maryam telah memproklamirkan akan lahir seorang Rasul yang bernama Ahmad (Muhammad) sebagaimana disebutkan dalam Kitab Suci Al Qur'an.