Menangkis kritikan orientalis terhadap al-Qur'an dan sunnah - Latifah Abdul Majid; Nur Zainatul Nadra Zainol (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2019)
Orientalis umumnya bermaksud golongan pemikir Barat yang mendalami bahasa dan kesusasteraan Timur. Mereka memberikan perhatian yang besar terhadap agama, sejarah, adat istiadat dan ilmi-ilmu di dunia Timur. Setelah perang salib tercetus dan kemenangan telah berpihak kepada Islam, keadaan ini menyebabkan Barat semakin tidak yakin untuk menentang Islam dengan menggunakan ketenteraan. Oleh itu, sebagai alternatif "senjata" bagi menyerang Islam mereka menggunakan serangan pemikiran dengan menyebarkan fahaman orientalis. Orientalis telah menggariskan pelbagai matlamat bagi melemakan Islam dengan mengkritik tiga sumber utama umat Islam, iaitu al-Quran, Sunnah dan sirah Rasulullah SAW. Oleh itu, amat penting bagi umat Islam mengetahui dan mengenal pasti fahaman aliran ini kerana fahaman ini telah tersebar dengan begitu meluas ke seluruh dunia Islam. Buku ini diterbitkan untuk mendedahkan pemikiran tokoh-tokoh orientalis dan metode hermeneutik yang telah diaplikasi, serta serangan peribadi mereka terhadap al-Quran dan Sunnah.