Panduan memahami maqasid syariah konsep dan peranannya dalam penetapan hukum syarak - Tuan Sidek Tuan Muda (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2021)
Ilmu maqasid syariah merupakan satu ilmu yang penting untuk diketahui oleh pelbagai pihak agar Islam dan kesesuaiannya dengan perubahan masa dan tempat serta hikmah daripada perintah Allah dan larangan-Nya dapat difahami. Memahami maqasid syariah juga dapat membantu seseorang faham bahawa hukum Islam disyariatkan adalah untuk menjaga kebaikan (maslahah) dan menolak kemudaratan (mafsadah). Di samping itu, kefahaman terhadap ilmu ini juga dapat membantu seseorang faham bagaimana hukum syarak ditetapkan, terutamanya hukumhukum dalam perkara baharu yang tidak disebut oleh nas secara langsung.