Riwayat politik Suharto - Elson, R.E (Siri pencerahan Selangor, 2017)
Suharto sinonim dengan Indonesia moden. Beliau mula memimpin Indonesia di tengah pergolakan dan kekerasan sosial yang parah pada tahun 1966 dan mendirikan rejim yang lama bertahan, bernama "Order Baru". Beliau memimpin negara keempat terbesar di dunia hingga jatuh dari kekuasaannya pada tahun 1998. Buku ini menawarkan tinjauan yang menarik seseorang yang muncul dari latar belakang sederhana dan menjadi orang yang paling berkuasa di negara yang kuat, bersatu, dan makmur, tetapi kini dikenang kerana rasuah dan pencabulan hak asasi manusia. Sistem yang beliau dirikan runtuh apabila beliau jatuh. Jejak dan peninggalannya dianggap bermasalah oleh para pemimpin Indonesia yang kini berusaha membangunkan era baru bagi negaranya.