SYARAH HADIS 40 IMAM NAWAWI ASAS-ASAS ILMU ISLAM (Jasmin Publications, 2014)
Rupanya ramai ulama yang berminat menghimpun empat puluh hadis sebagai buku hingga tidak dapat dipastikan berapa ramai ulama yang telah melakukannya. Ada sesetengah ulama yang berusaha menghimpun empat puluh hadis Nabi S.A.W. dalam sebuah buku yang khusus menumpukan pada hadis-hadis yang berkaitan dengan asas-asas agama (Usuluddin); pada waktu yang sama ada pula yang memberi tumpuan kepada hadis-hadis yang berkaitan dengan jihad, zuhud, adab atau yang berhubungan dengan khutbah. Lantas menerusi karya-karya mereka itu semuajelas mempunyai niat dan maksud yang baik. Mudah-mudahan reda Allah S.W.T. dilimpahkan ke atas mereka. Empat puluh hadis yang kami himpun rnenjadi sebuah buku ini merupakan hadis-hadis yang mencakupi pengertian yang lebih luas cakupannya berbanding apa yang telah dihimpun oleh ulama-ulama sebelum ini. Masingamasing hadls mengandungi kaedah-kaedah agama yang asas dan mendasar. ltulah yang dikatakan oleh ulama sebagai sumber asas lslam. Dan ada yang rnengatakan bahawa ianya mengandungi separuh atau sepertiga dari ajaran lslam. Kesemua hadis yang saya himpunkan ini merupakan hadis-hadis sahih dan sebahagian besar sememangnya diambil dari kitab Sahih Bukhari & Muslim. Ada sesetengah hadis yang sengaja tidak dicantumkan kesemua sanadnya asemata-mata kerana tujuan untuk memudahkan menghafalnya dan diharapkan cara itu lebih mendatangkan manfaat, lnsya-Allah. Hanya kepada Allah S.W.T jua aku bersandar dan kepada-Nyalah aku kembalikan setiap urusan. Dialah yang berhak mendapat kepada pujian, memberi tauﬁk dan Dia juga yang memberi nikmat dan Dialah tempat berlindung yang sebenar.