KU LI Memoir 205 - Zinitulniza Abdul Kadir (Forum Press Sdn Bhd, 2024)
Buku ini berkongsi banyak perkara di belakang tabir,terutama hal berkait hubungan Tengku Razaleigh Hamzah atau lebih dikenali Ku Li dengan empat tokoh awal pemimpin negara iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Tun Abdul Razak Hussein, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman, dan Tun Hussein Onn. la memperlihatkan keikhlasan Ku Li berjuang untuk negara jauh melangkaui keperluan dan kepentingan diri sendiri. Selain berkhidmat tanpa ganjaran, beliau berterusan menolak pangkat dan jawatan, baik dalam politik, mahupun kerajaan. Ku Li hanya bertanding pilihan raya pada 1969 selepas Tunku 'murka' dan hampir putus asa memujuknya (berkali-kali). Ku Li hanya bersetuju menyertai Kabinet sebagai menteri pada1976, menerusi 'wasiat' Tun Razak ketika nazak selepas kecewa memujuknya (berkali-kali). Di penghujung, hanya tinggal Hussein yang 'gagal'...Dua kali Ku Li menolak permintaannya. Pertama pada 1976 - apabila diminta mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri, dan kedua pada 1981 - apabila didesak menggantikannya sebagai Perdana Menteri.